22-es asztalA 22-es asztal csapata prostituáltak felé szolgál Budapesten. Csütörtök esténként türelmi zónákban és utak mentén próbálják megosztani Jézus szeretetét és az evangélium üzenetét. Keresztény könyveket és videókat ajándékoznak a prostituáltaknak és a futtatóknak, játékokat és gyerekbibliát küldenek a lányok gyermekeinek. A téli hónapokban forró teát és házi sütit is visznek magukkal az út menti beszélgetésekhez.

A szolgálat Máté evangéliumának 22. fejezetéből kapta a nevét – ebben a példázatban küldték ki a szolgákat a keresztutakra, hogy hívjanak meg mindenkit, akit csak találnak a király menyegzőjére. A csapat hálás az ima- és anyagi támogatásért.

_______________________________________________________________

MIKOR: csütörtök esténként

Apológia Kutatóközpont

Az Apológia Kutatóközpont egy nemzetközi és felekezetközi hálózat magyar központja, amely hitvédelmi kutatással, oktatással és tanácsadással foglalkozik. A központ fő küldetése, hogy a más vallásúak számára is világossá tegye az evangéliumot, és hogy erre más hívőket is felkészítsen. A központ a mai kultúrát befolyásoló témákkal is foglalkozik, mint pl. a posztmodern, a New Age vagy A Da Vinci-kód.

A központ vezetője Szalai András, munkáját felesége, Andrea segíti. Imáinkat mindig hálás szívvel veszik. Látogass el a honlapjukra: www.apologia.hu

_______________________________________________________________


WEBOLDAL:
www.apologia.hu

VEZETŐ: Szalai András

POSTACÍM: Apológia Alapítvány, 1576. Budapest, Pf. 22.

FACEBOOK OLDAL: FaceBook.com/Apologia.hu

_______________________________________________________

INTERJÚ SZALAI ANDRÁSSAL:

EGY EMBER ÚTJA BUDDHÁTÓL JÉZUSIG

Szalai Andrással munkahelyén, az Apológia Kutatóközpontban, ebben a protestáns, felekezetközi hitvédelmi kutató és oktató központban találkoztam. Itt apologétaként – hitvédőként – dolgozik, de saját bevallása szerint nem apologéta, hanem csak „egy kis krumpli, aki most épp ezt csinálja”. Különböző vallások összehasonlításával, könyvelemzéssel, oktatással, tanácsadással, lelkigondozással foglalkozik. Kereszténnyé lett buddhistaként olyan embereknek próbál segíteni, akik vallási keresésük közben, vagy egy vallási közösséget elhagyva, vagy onnan kirúgva tanácsot kérnek. Régi életéről és megtéréséről beszélgettem vele.

András, mesélj nekem a kezdeti szárnypróbálgatásaidról. Mikor kezdtél el az élet nagy kérdéseiről gondolkodni?
16 évesen kezdtem keresni válaszokat, ahogy a legtöbb kamasz. A 80-as években még kicsit kevesebb volt a vallási kínálat, mint ma, de a lényeg, hogy keresni kezdtem. Nagyon érdekelt, hogy tulajdonképpen mi a valóság, és honnan tudom valamiről, hogy igaz. Sok mindent olvastam, többek között a Bibliából Jézus Hegyi Beszédét, ami nagy hatással volt rám.

Volt valamilyen vallási háttered?
Semmi. Semmilyen vallási háttér. Itt, Pesten nőttem fel, szüleim úgy gondolták, hogy a gyerek majd eldönti, mi lesz. És a gyerek úgy döntött, hogy buddhista lesz. Karatézni kezdtem, és ott hallottam először, hogy „A zen a karate, és a karate a zen”.

Mi az a zen?
A zen japán szó, meditációt jelent. A buddhizmus pedig ott van a karate mögött, mint valamilyen szellemi háttér. Először nem tudtam ezekkel a dolgokkal mit kezdeni, de kíváncsivá tett. Egy 80 fős klubba jártam, ahol három buddhista volt és ők a karatét mint „meditáció mozgásban” gyakorolták. Aztán eljutottam a buddhista misszióhoz, találtam egy könyvesboltot, ahol különböző buddhista kiadványok voltak. Elvittem egyet. „Vasfurulya” volt a címe, ebben paradox, intellektuálisan megoldhatatlan történetek (ún. zen-buddhista kóanok) voltak, amiket csak az ért, aki már megvilágosodott. Na, én persze másnap visszavittem azzal a véleménnyel, hogy ezek őrültek! Aztán eljutottam valahol Budán a buddhista misszióba is. Bent mindenhol Buddha-szobrok, füstölgők. Ott elmondták, hogy talán nem atomfizikával kellene kezdeni, hanem elemi matekkal, például Buddha életével, alaptanításaival stb.

Segítettek, terelgettek téged?
Az elején leszögezték, hogy nem fogják nekem megmondani van-e Isten vagy nincs, hanem itt ez a meditációs gyakorlat, gyakoroljam, aztán meglátom, hogy igazolódik-e a tanítás. Tehát csak a saját élményeimre számítsak. Csak a tudatom van, csak erre figyeljek, mert másban nem bízhatok. Szóval nem mondták, hogy nincs Isten, de eleve az egészből ki lett hagyva. Később, buddhistaként nem elvi-, hanem gyakorló ateista voltam, aki azt vallja, hogy ha van is Isten, még nem találkoztam vele. Isten fogalma alatt pedig egy megvalósítható tudatállapotot értettem. Nem valakit, aki rajtam kívül áll, hanem az én lehetőségemet…

Ez azt jelenti, hogy lehetsz Isten?
Nos, igen. Volt olyan zen mester aki kimondta, hogy amikor zazenben ülök megvilágosodva, akkor tulajdonképpen Isten vagyok. Most már látom, hogy a mester csak használta a szót, anélkül, hogy ismerte volna a szó bibliai jelentését… Szóval, teltek az évek, és 24 éves koromig voltam buddhista, végül az utolsó 4-5 évben majdnem-szerzetesként éltem, illetve az akartam lenni az életem hátralevő részében.

És hogyan teltek a napjaid?
Meditáltam, olvasgattam, tanulgattam, találkoztam külföldről jött mesterekkel. Lassan igyekeztem berendezkedni a szerzetesi életre, de nem voltam szerzetes. Nem voltam kopasz, nem voltam beöltözve. Ma már van kolostor is, ahova bevonulhatnék. Amúgy meg könyvkötőként dolgoztam, hogy megéljek. Tanultam nyelveket, buddhista szótárt készítettem: magyar, japán és két kínai dialektussal. Ki akartam menni Kínába, jelentkeztem is német-kínai szakra. Kínaiból maximum pontot kaptam, németből minimumot. Két szakra lehetett csak menni, így nem vettek fel.

Szüleid mit szóltak?
Hát, ők nem igazán tudták, mit csinálok. Én elmeséltem nekik utólag, hogy valójában miként néztem rájuk. Mit láttam egy másik emberben, amikor ránéztem…

Miért, mit láttál?
Huh… hát lehet úgy fogalmazni, hogy egy szenvedő lényt, aki az illúziók világában él. Ezért szenved és szenvedést okoz másoknak. Lehet úgy is megfogalmazni, hogy önmaga létét álmodó illúziócsomó…

Nem akartad az embereknek elmondani, hogy rossz az, amiben élnek?
A buddhizmus misszionáló – térítő – vallás, de nem úgy térít, hogy van egy üzenet, amit át kell adni, hanem ha elég jó karmája* (*a karma a jelen életünk minőségét határozza meg előző életünkben elkövetett tetteink alapján – HF) van valakinek, akkor az úgyis buddhistává lesz. Tehát nekem már buddhistaként arra kellett rádöbbennem, hogy Buddha nem tud semmit mondani a mamámnak, aki túl pragmatikus, képtelen filozofálgatni, képtelen leülni és nem gondolni semmire – úgymond kiüríteni az agyát.

Sok mindenre adott akkor választ neked a buddhizmus?
Igen, megmondom őszintén. Tinédzserként nekem is voltak gondjaim, és így utólag úgy érzem, hogy a buddhizmus nem erőt adott szembenézni a problémákkal, hanem egy másik szempontot, ahonnan nézve a probléma már nem is probléma. Magyarul, ha valójában se én, se te nem létezik, akkor én és te összes problémája sem létezik. Nem valóság. Nem kell vele küzdeni, csupán illúzió. A buddhizmus tulajdonképp egyfajta életvitelt követel. Nem véletlen, hogy Buddha beszédei szerzeteseknek szólnak; ez egy társadalomból kivonult emberek számára járható út.

Miként lett vége ennek az egésznek?
Az biztos, hogy ha Isten nincs, és nem szólít meg, akkor a mai napig buddhista vagyok. De egy barátom felhívott, akivel korábban együtt „harcművészkedtünk”. Kiment egy évre Németországba és ott kint megtért. Keresztény lett. Meghívott egy teára, elmondta, hogy ezekről a dolgokról már nagyon másképp gondolkodik mint én. Aztán friss keresztényként kellő érzéketlenséggel elkezdte nekem szidni a buddhizmust, hogy milyen hülyeség… Próbálta nekem elmondani az evangéliumot, amit én nem értettem, logikátlan volt az egész. Rengeteg kérdésem lett volna, de ő csak ment tovább. A lényeg az, hogy ittam a teámat, és akkor, hogy is mondjam, próbáltam megőrizni a befolyásolatlan tudatállapotomat – majd odakinn a vihar lezajlik, szegény srác mindenféle illúziók rabja –, de egyszer csak azt vettem észre, hogy nem ketten vagyunk a szobában. Egy jelenlétre éreztem rá. Na most előtte 6-8 évig tudatmanipulálással foglalkoztam, tudtam, hogy milyen az, amikor valaki más akar belőlem valamit kiváltani. Azt láttam, hogy a srác egész mással van elfoglalva, tehát ezt nem ő csinálja. Nem is a saját tudatom terméke, mert arról tudnék. Itt van valaki, egy személyes jelenlét. És ahogy ez így megfogalmazódott bennem, akkor ez a valaki meg­szólított ott legbelül, hogy: András, mit csináltál 24 évig? Miket gondoltál, miket mondtál, miket tettél? – csak így ennyi. Egyből tudtam, hogy ez Isten. És ez azért furcsa, mert nekem az Isten-fogalom egy tudatállapot volt, nem egy rajtam kívül álló valaki, aki számon kéri az életemet. Ráadásul szelíd, nyugodt hang volt. Közben a srác beszélt tovább, én bólogattam egy darabig, majd hazamentem. Aztán két napig gyakorlatilag folyamatosan Isten szemével láttam az életemet. Újra jöttek elő emlékek, ahogy emberekkel bántam, amiket mondtam róluk vagy gondoltam magamról. Hihetetlen, az ember minden apró kis részletet megjegyez. Tehát visszajöttek a dolgok, és rá kellett jönnöm, hogy itt van egy Szent Valaki – ezzel a szóval tudtam volna legjobban leírni azt a jelenlétet –, én pedig bűnös vagyok. Buddhistaként ilyet sose mondtam volna ki, sose hittem volna, sose gondoltam volna; elutasítottam volna. Furcsa élmény volt azzal szembesülni, hogy nem tudok Isten előtt megállni.

Elég megrázó lehetett!
Hát igen, az volt. Tudtam, hogy ez nem az a srác műve volt, ez nem az én újabb szeszélyem, nem zakkantam meg, hanem itt van valaki, aki egyszerűen ráébreszt arra, hogy a valóság több. Egy Istennel több a valóság annál, amit valaha is fel tudok térképezni az agyammal és meditációs technikákkal. Pár nap múlva felhívtam a srácot, elmondtam neki, hogy mit élek át, és megkérdeztem, hogy akkor most mi lesz? Rám lép az Isten, elnyom mint egy csikket? A vonal túlsó oldalán nagy zavart csend volt – a srác jobban meglepődött mint én. Aztán elhívott egy házicsoportba, ahol az evangélium másik oldalát is hallottam. Hogy az életem Bírája nem engem akar elítélni, hanem a tetteimet. És hogy engem úgy szeret, hogy nemhogy nem akar elítélni, hanem helyettem bűnhődött. Tehát igazságos, a bűn elnyerte büntetését, amikor helyettem bűnhődött Jézusban, de ugyanakkor szeret is, mert nem akart engem megbüntetni. Itt volt tehát ez az igazságos és ugyanakkor szerető Isten, és amikor igent mondtam neki, az összes bűntudat leszakadt, elszállt.

Az egész buddhizmus eltűnt az életedből?
Igen, egész egyszerűen azért, mert az egy Isten nélküli valóságot próbál leírni. Az emberi tudattal és annak korlátaival együtt próbálja leírni a pszichés és fizikai valóságot. Csakhogy a valóság több. Egy Istennel több. A lényeg, hogy a buddhista meditációban az ember arra jön rá, hogy minden változó, részek változó halmaza. Tehát nincs egy stabil, biztos, változatlan én. Azt jól látja, hogy minden relatív, hogy minden mögött üresség van, de Istent nem látja. Istenről nem tud, mert Istennel nem akar foglalkozni a buddhizmus. Keresztényként Istennel találkozol, és épp azért van, azért lehet értelme a személyiségednek, mert egy személyes Isten teremtett. Ő a gyerekévé fogadott, kapcsolatom van vele. Arra kellett rájönnöm, hogy erre a kapcsolatra lettünk teremtve és természetes, hogy e nélkül csak ürességet látunk magunkban és a világban. Engem nem ember győzött meg, hogy van Isten vagy hogy a buddhizmus hiányos, hanem maga Isten.

A buddhista barátaid kerestek? Találkoztál velük továbbra is?
Igen, visszamentem, beszélgettünk, látták, hogy nagyon más világban élek. Aztán mondták, hogy semmi baj, András, megtaláltad a karmikus színvonaladnak megfelelő vallást. Nekik ezzel nem volt bajuk abban az értelemben, hogy úgy gondolták, egyfajta illúzió rabja vagyok. Eljutottam arra a pontra, hogy elkezdhettem a buddhizmust tanulni, de most visszasüllyedtem. Visszarángatni nem akartak, nem erőszakoskodtak, türelmesek voltak velem. Ez nem véletlen, ugyanis a buddhista szeretetből valójában hiányzik a ragaszkodás. Amíg bárki vagy bármi ehhez a világhoz köt, amíg dologhoz, személyekhez ragaszkodsz, addig karmát gyártasz magadnak, a karmád pedig újra meg újra visszadob ebbe a világba, újra meg kell testesülnöd. Ez a lélekvándorlás, ami kész szenvedés, maga a pokol. A buddhizmus belülről tényleg egy nagyon szép, tökéletesnek tűnő, jól kidolgozott rendszer. Kicsit olyan, mint a Mátrix. Ahogy Trinity mondta: „A mátrix nem mondja meg, hogy ki vagy.” Kívülről kell, hogy jöjjön valaki, aki megmondja, mi ez az egész. A buddhizmus ezért számomra az Isten nélküli valóság legjobb leírása. Nem több, és nem kevesebb… De meg kellett tudnom, hogy van több!

börtönmisszióGyülekezetünk börtönmissziójának célja a börtönben lévők elérése a Jézus Krisztusról szóló jó hírrel, hogy a börtönből szabaduló testvérek már ne egyedül térjenek vissza saját környezetükbe, hanem mellettük legyen örök útitársuk, a Názáreti Jézus Krisztus.

Heti és havi börtönlátogatásaink alkalmával kisebb istentiszteletet tartunk 1 vagy másfél óráig a fogva tartottak számára, imádkozással, dicsőítéssel és igehirdetéssel egybekötve. Megválaszoljuk a bebörtönzöttek kérdéseit, alkalmanként személyes tanácsadással. Alkalmainkat imával zárjuk, amelybe bevonjuk a fegyőröket is. Minden nagyobb ünnep alkalmával is igyekszünk jelen lenni.

Ezen kívül vezetőségi engedéllyel a gyülekezetbe is rendszeresen elhívjuk, kihozzuk a javítóintézetből/gyermekotthonból a fiatalokat, akiket szabadulásuk után is támogatunk, amiben csak tudunk, és rendszeresen imádkozunk értük, az ifi csoporttal együtt.
Szeretnénk, ha olyan testvérek csatlakoznának a szolgálatunkhoz, akik őszintén, szeretettel szívükön viselik a bebörtönzöttek sorsát. Pusztán kíváncsiságból, kérünk, ne jelentkezz.
Ha börtönből szabadultál, csak szabadulásod után fél évvel tudsz hozzánk csatlakozni.
Minden esetben hivatalos engedélyeztetést kell kérnünk a börtön vezetőségétől, és a börtönök szabályainak betartásával lehet részt venni az alkalmakon.

Ha szeretnél velünk tartani írj Fülemen Zsoltnak emailt, az „Írj nekünk emailt!” fülre kattintva.

_______________________________________________________________


VEZETŐ:
Fülemen Zsolt és Jungbert Zsófia

MIKOR:

minden pénteken 16.15-től 18.00-ig
minden hónap utolsó szombatján 09.00-től

HOL:
rendszeresen: Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon

ALKALMANKÉNT:
Váci Fegyház és Börtön
Állampusztai Országos Bv. Intézet

_______________________________________________________________

CSATLAKOZÁS:

írj nekünk emailt, ha szeretnél velünk tartani írj emailt nekünk!

evangelizációs csoportAz evangelizáció fontos része gyülekezetünk életének.

A tavaly nyáron újrainduló evangelizációs csapattal legtöbbször a Deák térre vagy a Margitszigetre(nyáron) szoktunk kimenni evangelizálni egészen egyszerű módon: megszólítjuk az embereket, beszélgetünk velük, bátorítjuk őket és imádkozunk értük.
A kinti alkalmaink mellett szoktunk tartani a gyüliben közös imaalkalmakat is, amiken dicsőítünk, imádkozunk a szolgálatunkért, egymásért és a megszólított emberekért, megbeszéljük a további terveinket, és beszélgetünk, építjük a csapatunkat.
Az aktuális időpontokról keresd az irodánkat és segítünk benne.

Szeretettel várunk Téged is!

_______________________________________________________________


MIKOR:

Az aktuális időpontokról keresd az irodánkat és segítünk benne.

_______________________________________________________________

CSATLAKOZÁS:

ha szeretnél te is ebben a csapatban szolgálni, és szíveden viseled az evangelizálást, kérünk, írj emailt nekünk!

Golgota Gospel KórusJókedv, öröm, sokszínűség. Talán így lehetne jellemezni Magyarország egyik legnagyobb kórusát, a Golgota Gospel Kórust.

A 2002. novemberében alakult kórusunk mára már több mint 200 tagot számlál. Koncertjeinken a hivatásos zenészekből álló zenekarunk, a Golgota Gospel Band kísér bennünket, akiknek energikus zenei játéka szilárd alapot ad a gospel, jazz, country, blues és olykor klasszikus stílusú dalainkhoz.

Az elmúlt bő egy évtized alatt mintegy 95.000 ember előtt koncerteztünk Magyarországon és a környező országokban. Énekeltünk Esztergomban, Székesfehérváron, Baján, Jászberényben, Békéscsabán, kisebb városokban és falvakban, de Erdélyben, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovákiában is felléptünk már önálló koncerteken vagy fesztiválokon. Húsvéti és karácsonyi koncertjeink immár hagyománnyá váltak.

2005-ben készült el első albumunk „Golgota Gospel Kórus”, 2007-ben pedig már a második CD-nk „Joyful” (Örömmel) címmel. Ahogy népszerűségünk nőtt, nem csak visszahallgatni, de újranézni is lehetett koncertjeink magával ragadó hangulatát és szívhez szóló dalait, így a 2008-as karácsonyi koncertünkről már DVD is készült. 2011. év végén, az elmúlt évek legjobb dalait tartalmazó DVD-nk „Go tell it!” (Menj, hirdesd!) címmel jelent meg.

Művészeti vezetőnk és karmesterünk a dél-afrikai születésű, ír állampolgárságú zongoraművész, Mark Zeeman (www.markzeeman.com), aki több mint tíz évvel ezelőtt misszionáriusként érkezett Magyarországra a budapesti Golgota Gyülekezetbe. A kórus a gyülekezet akkori lelkipásztorának, Greg Opean látása/víziója alapján született.

Kórusunk a budapesti belvárosi Golgota gyülekezet egyik meghatározó szolgálata, mely dalaiban is a Biblia igazságát hirdeti. Legfőbb célunk, hogy az evangelizáló koncertek, turnék alkalmával megszólítsuk az embereket, hogy minél többen személyesen ismerhessék meg Istent.

Örömmel vállalunk fellépéseket belföldön és külföldön egyaránt, amennyiben a koncert-szervező fél vállalja a kórus által támasztott technikai követelményeket. A megkereséseket az info kukac golgotagospel.hu címen várjuk.

______________________________________________________________


PRÓBÁK IDŐPONTJA:

az aktív szezon ideje alatt keddenként 18.00-kor

_______________________________________________________________

CSATLAKOZÁS:

ha szeretnél csatlakozni a kórushoz, a tavaszi és téli szezonok elején, a felvétel időszakában tudod megtenni (általában február és szeptember körül). Pontos időpontokért, kérünk írj nekünk üzenetet.

hajléktalan szolgálat1996-ban 6-8 fő teológushallgatóból álló csoport kezdett a Budapest utcáin élő hajléktalanok felé szendvicsekkel, teával és az evangéliummal szolgálni. 3 év múlva a feladatot egy frissen felálló munkacsoport vette át, amely létrehozta a Hajlék Misszió Alapítványt, hogy szervezett keretek között még hatékonyabb legyen a szolgálat. A rendszeres és áldozatos munka meghozta gyümölcsét: 2006-ban megszületett az államilag támogatott, napi 80-100 főt ellátó Hajléktalanok Nappali Melegedője.

2007. január 1-től a Golgota Keresztény Gyülekezet vállalta fel e misszióállomás fenntartását. A VII. ker. Vörösmarty utcában található 120 m2-es, átalakított pince-helységben mindennap 7 órán keresztül várja a hajléktalanokat az 5 teljes idejű munkásból és önkéntesekből álló csapat, ételt, ruhát, gyakorlati iratbeszerzési és lelkigondozói segítséget nyújtva.

Az átláthatóság és egyszerűség kedvéért a továbbiakban már nem Hajlék Misszió hanem Hajléktalan Szolgálat néven működik a missziócsoport.

A Golgota Keresztény Gyülekezet SZIA Vörösmarty Utcai Nappali Központot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja.

_______________________________________________________________

HOL: Budapest, VII. Vörösmarty u. 17. (pincehelyiség)

TELEFON: +36-1-786-1946

MIKOR:
bővebb információ itt.

VEZETŐ: Márkus Szilárd

WEBOLDAL: kattints ide

_______________________________________________________________

SZOLGÁLAT:

Ha szeretnél szolgálni a hajléktalanok felé, missziónkban szeretettel várunk önkéntesként. Örömmel fogadjuk segítségedet mindennap 07.00-től 15.00-ig.

Ezekben a feladatokban tudsz segíteni:

  • konyhai munka: ételek előkészítése és felszolgálása
  • a hajléktalanokkal való személyes beszélgetésekben való részvétel

Ellátónk a diákok számára kötelező 50 óra közösségi munka letöltésére is megfelelő. Várjuk diákok jelentkezését is elérhetőségeinken.

Jelentkezz: Kapitány Edinánál a 06-20-886-8437-as telefonszámon, vagy emailen.

_____________________________________________________________

EBÉDRENDELÉS:

Nappali Ellátónk konyhájából kedvezményes áron ebéd rendelhető.

Az ebédet 12 -14 óra között lehet elvinni a konyháról.

Ebédrendelésedet, kérünk, az alábbi elérhetőségek egyikén jelezd felénk:

E-mail: elelmezes@golgota.hu

Telefonszám: 06-1-786-1946 / 13-as mellék

Heti előrendeléses rendszerben, emailben tájékoztatunk a következő heti étlapról, melyről egyes napokat is választhatsz.

Az ebéd ára 410 forint/adag/nap, amely a csomagolást is tartalmazza.

_______________________________________________________________

RUHAADOMÁNYOK:

Használt, jó minőségű, kimosott, lehetőleg nem divatjamúlt, elsősorban férfi ruha adományokat köszönettel fogadunk.

Kérünk, hozd be a ruhákat Nappali Ellátónkba nyitva tartásunk ideje alatt! Köszönjük!!!

_____________________________________________________________

TÁMOGATÁS:

„Ha pedig egy férfi- vagy nőtestvérnek nincs rendes ruhája, és nincs meg a mindennapi eledele, és közületek valaki ezt mondja nekik: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól, de nem adjátok meg nekik, amire szüksége van a testnek, mit használ az?” Jakab 2:15-16

Bizonyára a kedves olvasóval is előfordult, hogy kétes alakok, hajléktalanok – boros flaskával a zsebükben – állították meg az utcán, vagy kopogtak be az autója ablakán pénzt kéregetve maguk vagy „beteg” családtagjaik nevében. Ott motoszkál bennünk a kérdés: Adjak, vagy ne adjak neki? Isten a szegények iránti irgalmasságra tanít. De ott a zsebében a bor. Tényleg igaz, hogy szegény, vagy csak pénzkéregetésre kényszerítik? Most mit tegyek? Remélem e rövid kis bemutatkozó elolvasása után meglesz a válasz.

AZ ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB:
Imádkozz a szolgálatért: a szolgálócsoport kitartásáért, az egységért, Isten vezetéséért… Szeretnénk bővíteni a szolgálatot, de ehhez nagyobb helységre és több adományra, önkéntesre van szükségünk.

KÖZVETLEN SEGÍTÉS:

  • konyhai munka: ételek előkészítése és felszolgálása
  • a hajléktalanokkal való személyes beszélgetésekben való részvétel
  • szívesen fogadunk kimosott, tiszta, s lehetőleg nem divatjamúlt ruhákat, cipőt, valamint tartós élelmiszert is.

ANYAGI TÁMOGATÁS:
Szükségünk van az anyagi áldásra is, a meglévő pénzünk bölcs felhasználására és újabb támogatók, források megtalálására.

Szolgálatunk anyagi támogatását a Gyülekezet közvetlenül erre a célra nyitott bankszámlájára való átutalással teheted meg.
10400126-00028083-00000009 (Golgota Keresztény Gyülekezet Egyesület, Ellátó – Adományok számla)

KAPCSOLAT:
Gyakorlati szolgálatra Kapitány Edinánál tudsz jelentkezni a 06-20-886-8437-as számon, vagy küldj egy e-mailt, és értesítünk a lehetőségekről.

Visszatérve a bevezetőre: Adjak, vagy ne adjak? Segíts a gyülekezet szolgálatában. Az itt dolgozók ismerik az utcán élőket, a valódi szükségleteken segítenek. Imádkozz értünk, ha van lehetőséged, gyere szolgálni közénk, vagy adománnyal, anyagilag támogathatod a szolgálatot. Legközelebb ha valaki megállít, hogy pénzt kérjen, már mondhatod is: „A NEKED szánt adományomat már elküldtem a Vörösmarty 17-be. Menj, és ott segítenek neked!”

Ha megvan a Te személyes válaszod, akkor tedd meg!

idősek otthonaGyülekezetünk néhány tagja az egyik budapesti és kiskunlacházai idősek otthonában rendszeresen szolgál az idősek felé, hogy megosszák velük Isten szeretetének és kegyelmének evangéliumát.

A csoport olyan idős embereket is látogat, akik egészségi állapotukból kifolyólag ágyhoz kötöttek, illetve akikhez csak ritkán érkeznek rokonok, barátok. Sokan közülük valójában már az örökkévalóság kapujában állnak.

A szolgálók együtt imádkoznak az idősekkel, és megosztják velük Krisztus szeretetét, bibliaórát tartanak.

Szolgálatuk nyomán sok idős ember ismerte meg az Urat.

_______________________________________________________________

MIKOR: havi egyszer, a pontos időpontokért, kérünk, írj emailt nekünk.

VEZETŐ: Garádi Géza

_______________________________________________________________

CSATLAKOZÁS:

ha szeretnél te is ebben a csapatban szolgálni, és szíveden viseled az idős emberek sorsát, kérünk, írj emailt nekünk!

Jákim StúdióA Jákim Stúdió egy Istenben hívő színi társulat, amelynek szolgálatát gyülekezetünk is rendszeresen támogatja, és színészei közül is többen gyülekezetünkbe járnak.

Előadásaik vagy nyíltan evangelizálóak, vagy más módon elgondolkodtatóak, illetve Isten szeretetét bemutató darabok. Szolgálatuk ritka dolog, és ezért (is) rendkívül fontos.
Hozd el egy nem hívő ismerősödet egyik előadásukra, amely nagyszerű alkalmat nyújt arra, hogy Isten dolgain elgondolkozzon, Vele megismerkedjen.
Jegyeket és felfüggesztett jegyeket (=kifizetsz egy jegyet előre, amit igényelhet és elvihet egy olyan valaki, akinek nem lenne rá pénze) gyülekezetünk Infó Pultjánál vásárolhatsz.
Előadásaikat lásd az ESEMÉNYEK alatt.
_______________________________________________________________


VEZETŐ:
Szabó Feri

WEBOLDAL: www.jakim.hu

Kiáltás az ÉletértA Kiáltás az Életért Egyesület támogatását a budapesti Golgota Gyülekezet kiemelkedően fontosnak tartja. Az Egyesület elhívása olyan várandós lányok, asszonyok felé való szolgálat, akik abortusznak akarják alávetni magukat. A fő cél a megszületendő életek megmentése. Többféleképpen nyújtanak segítséget: ingyenes terhességi teszt, a terhes anyukák támogatása, abortuszon átesett nőknek szóló tanácsadás, a jó hír, Isten kegyelmének és a gyógyulás üzenetének közvetítése feléjük.

Ed és Zsuzsa Bergs a Kiáltás az Életért misszió vezetői.

_______________________________________________________________

TELEFON:
24 órás segélyvonal:06-70-225-2525
Iroda: 06-1333-4440

WEBOLDAL:
www.kialtasazeletert.org
www.terhessegkozpont.hu

CÍM:
1065 Budapest, VI. ker. Nagymező u. 49. I.em./1.

NYITVA TARTÁS:
Hétfő: 9.00 – 15.00
Kedd: 9.00 – 15.00
Szerda: 9.00 – 15.00
Csütörtök: 9.00 – 15.00
Péntek: zárva

Időpont egyeztetés a fenti órákon túl is lehetséges.

Hívd bármikor 24 órás segélyvonalunkat.

_______________________________________________________________

TÖRTÉNETEK:

A történetek szereplőinek nevét megváltoztattuk a felismerhetőség elkerülésére.

Kata
Kata 22 éves és egy keresztény középiskolában végzett. Jelenleg egészségügyi főiskolára jár. Állandó barátja van, gyógyszert szed, azonban egy alkalommal elfelejtette bevenni. Hazavitt egy terhességi tesztet, ami pozitív lett. A magzat kb. 3-4 hetes lehet.

Nagyon ideges volt, mikor először bejött hozzánk. Még nem diplomázott le, albérletben lakik, és fél attól, mit fognak szólni az emberek, ha kiderül, hogy gyermeket vár. Pontosan tudja, mi az abortusz, és mivel jár együtt. Tanulta, vizsgázott is belőle.

Amikor beszélgettünk vele a magzat fejlődéséről és az előtte álló lehetőségekről, tudatára ébredt annak, hogy tulajdonképpen összeházasodhatnak a barátjával – a családja is tudná támogatni, és a jövendőbeli nagyszülők még boldogok is lennének. Közben azt is elmondta, bízik Istenben. Beszéltünk vele az evangéliumról, ezek után befogadta Jézust az életébe. Örömmel köszönte meg, hogy imádkozni fogunk mindhármukért.

Zsuzsi
Zsuzsival már másodszor találkoztunk a központban. Amikor először járt nálunk, terhes volt. Elmondta, hogy korábban az orvosok azt mondták, nem lehet soha többé gyermeke, mivel egy operáció során a fél méhét el kellett távolítani. Nagyon meglepődött, amikor kiderült, mégis újra gyermeket vár. Az orvosok is alig akarták elhinni. Ez a csöppség igazi csodagyerek!

Már azt is tudta, hogy a baba kisfiú lesz, a nevét is kiválasztották már, Bendegúz. Férje is nagyon boldog volt annak ellenére, hogy komoly anyagi nehézségek között éltek. Hívők, bár gyülekezetbe egy ideje nem járnak. A gyermek viszont garantáltan szerető családba érkezik majd.

Mivel Zsuzsi 36 éves, Bendegúz nagyon nehezen született meg. Zsuzsinak ugyan van már egy 10 és egy 15 éves gyermeke, mégis ez a szülés volt a legfájdalmasabb.

Az anyagi nehézségekre való tekintettel Zsuzsi segítséget kért tőlünk: gyermekruhákat, kiságyat és babakocsit. Ez utóbbit hamarosan be is tudtuk szerezni neki. Felhívtuk, hogy jöjjön el érte, és Zsuzsi másnap meg is jelent a pici, öthetes Bendegúzzal, aki nagyon drága kisbabává cseperedett.

Zsuzsi nagyon hálás volt a babakocsiért, de közben elmondta azt is, hogy kikapcsolták nálunk az áramot, mert nem tudták befizetni a számlát. 60 000 forintra lett volna szükség ahhoz, hogy gyertya helyett esténként újra villanyt gyújthassanak.

Megint csodára volt tehát szüksége. Amennyire rajtunk állt, megpróbáltunk neki segíteni, bár nem volt egyszerű. Végül a Baptista Szeretetszolgálat megígérte, hogy próbálnak valami megoldást találni.

Imáinkban hordozzuk Zsuzsit, és kérjük Isten gondviselését az egész családjára.

Andi
Andi 37 éves, először telefonon érdeklődött. 2 tesztet már otthon elvégzett, és mindkettőn nagyon halványan megjelent a második csík, amiről nem tudta pontosan, hogy mit jelent. Kértem, jöjjön be a központba, hogy elvégezzünk egy ingyenes tesztet, és utána még beszélgethetünk is. Eljött, és a teszt pozitív lett. Andi házasságban él, és van már egy 17 hónapos kisfia.

Szeretett volna hamarosan visszamenni dolgozni. Nagyon feszült volt, és elmondta, hogy nem tud semmit az abortuszról. Összefoglaltam neki a beavatkozás lényegét, testi-lelki következményeit.

Hisz Istenben, de nincs személyes kapcsolata Vele. Nézegettünk képeket a kisbaba fejlődéséről, és arról beszélgettünk, hogy ez milyen csodálatos folyamat, és ez a pici élet Isten ajándéka. Sírt, és azt mondta, hogy semmiképpen sem akar abortuszra menni, megölni a babáját. Végigcsinálja, és megszüli a babát. Ezután gyorsan felállt, és azt mondta, hogy rohan haza, beszélni akar a férjével. Sajnos elérhetőséget nem hagyott, de a Gabi babás szórólapból adtam neki. Imádkozunk érte.


_____________________________________________________________

ÍGY SEGÍTHETSZ:

Ima:
Az ima a szolgálatunk „lelke”, motorja. Szívesen vesszük imatámogatásodat:
• Részt vehetsz a központunkban (VI. ker. Nagymező u. 49. I.em./1.) minden hétfőn tartott imaalkalmakon
• E-mailben kérheted az „ima-levelünket“, amit kitűzhetsz otthon, hogy mindig szem előtt legyen. Kérjük, írj a következő címre: edbergs@freemail.hu
• Szervezhetsz saját imacsoportot, ahol „életmentő” témákért imádkozhattok

Állj ki az ügy mellett:
Isten azt kéri, hogy „Mentsd meg azokat, akiket halálra visznek, és ne fordulj el azoktól, akiket a vesztőhelyre hurcolnak.” Ennek egy módja az, hogy kiállsz az ügy mellett szóban és tettben.

Elhívhatsz bennünket a gyülekezetedbe, de szívesen szervezünk előadásokat is, melynek keretében „életmentő” témákat tárgyalunk bibliai nézőpontból.

Anyagi támogatás:
A missziónak, mint minden más szervezetnek, havonta ki kell egyenlíteni a számláit – pl. bérleti költség, egy szolgáló alkalmazásának költségei, ingyenes szóróanyagok, terhességi tesztek. Támogatásodat köszönettel vesszük.

Önkéntesek:
A központot különböző gyülekezetekhez tartozó keresztény önkéntesek működtetik.

Olyan segítőket keresünk, akik eme nemes célra szívesen áldoznak idejükből akár csak heti 2 órát, akár ennél jóval többet. Minden, a feladatra alkalmas szolgáló számára képzést biztosítunk.

Ha szeretnél bennünket bármilyen módon támogatni, kérjük, keress meg az alábbi elérhetőségeken:

Tel: 06-70-225 2525
Email: tanacsadas@freemail.hu

LábnyomA Lábnyom nem más, mint egy nyári evangélizáció és fesztivál. Szeretnénk otthagyni Jézus lábnyomát Budapest utcán.

Jézus „szertejárt, jót tett” (ApCsel 10:38), mi is pont ezt szeretnénk tenni.

Nem pusztán szavakkal, hanem maradandó gyakorlati segítséget nyújtva szeretnénk szolgálni a Budapesten élőket.

Az első Lábnyom fesztivál 2009 augusztusában Kispesten került megrendezésre. Imádságban keressük Isten akaratát a folytatást illetően…

_______________________________________________________________


AZ ELSŐ LÁBNYOM FESZTIVÁL IDŐPONTJA:

2009. augusztus 3-8.

AZ ELSŐ FESZTIVÁL HELYSZÍNE: Dél-Pest

menekült szolgálatMinden évben menekültek százai érkeznek Magyarországra háborútól megtépázott országokból, mint pl. Afganisztánból, Pakisztánból és észak-afrikai országokból. Sok menekült pénz nélkül érkezik országunkba, nincs semmijük (csak a rajtuk lévő ruhájuk), és nem beszélnek sem magyarul, sem angolul.

Gyülekezetünk is részt vesz egy szolgálatban, amely során rendszeresen látogatjuk a bicskei menekülttábort, hogy szolgáljunk az ott lévő férfiaknak, nőknek és gyermekeknek. Célunk egyszerű: szeretnénk Krisztus szeretetét világosan és gyakorlati módon közvetíteni feléjük. Szeretnénk reményt adni nekik.

Nagy áldás számunkra, hogy gyülekezetünkbe jár a Pakisztánból származó Canadey család, akik szívükön hordozzák ezt a szolgálatot. Beszélik az Urdu nyelvet, és sok időt töltenek a menekültekkel a menekült táborban és a városban egyaránt. Lakásukban egy hónapban egyszer bibliaórát tartanak ázsiaiak számára. Kérünk, imádkozzatok értük, és azért, hogy Isten sok menekültet tudjon magához vonni.

Ha szeretnél bővebb információt kapni erről a szolgálatról, kérünk, írjatok emailt.

_______________________________________________________________


MIKOR: hétfőnként

HOL: Bicskei menekülttábor

VEZETŐK: Lisa Collins

EtiópiaArgaw és Rachel Ayele Awassában, Etiópiában szolgálják az Urat.

A vajtai bibliaiskolában ismerkedtek meg. Argaw eredetileg menekültként érkezett szülőhazájából, Etiópiából Magyarországra. A budapesti Golgotába azután kezdett járni, hogy a bicskei menekülttáborban az evangélium, Isten csodálatos kegyelmének az üzenete megérintette az életét. Nem sokkal ezután beiratkozott a bibliaiskolába, ahol megismerkedett Rachellel (aki az USA-ból, Indianából való), és hamarosan érezni kezdték, hogy Isten közös életútjukon Etiópiába vezeti őket.

Argaw és Rachel nagyon szívükön viselik Etiópia sorsát, rendületlenül hisznek abban, hogy Isten kegyelme el fogja érni az egész országot. Létrehozták az Ebenezer Grace Árvaházat, ahol 32 gyermeknek adnak otthont és reményt. Szegény családokat támogatnak, és segítik a gyermekeket, akik nem tudnak iskolába járni hátrányos helyzetük miatt.

_______________________________________________________________

HOL: Etiópiában, Hawassa városában

AZ ÁRVAHÁZ WEBOLDALA: http://ebenezergrace.org/

A CSALÁD BLOGJA: kattints ide

NigériaKiváltság számunkra, hogy a Nigériában lévő Abujai Golgota Gyülekezettel szoros kapcsolatot ápolhatunk.

A gyülekezet lelkipásztora Prince Lawrence, felesége Florence. Prince 2000-ben Magyarországra jött, miután politikai menekültként távozni kényszerült Nigériából. A Budapest közelében lévő bicskei menekülttáborban élve elkezdte látogatni gyülekezetünk alkalmait, és rendszeresen szolgált a ruhatárban és a takarító csapatban. 2002-ben beiratkozott a Vajtai Bibliaiskolába, ahol Isten a szívére helyezte a lelkipásztori elhívást. 2005-ben visszatért hazájába, és megalapította az első nigériai Golgotát Abujában.

_______________________________________________________________

HOL: Abujaban, Nigériában

LELKIPÁSZTOR: Prince Lawrence

MIÓTA VAN ITT GOLGOTA: 2005

_______________________________________________________________

HÍRLEVÉL:

EsztergomMagyarországon az egyik legelső Golgota Gyülekezet Esztergomban jött létre, sőt a budapesti Golgota is az Esztergomban elvetett magok gyümölcse.

Az esztergomi Golgota pásztora, Gyűgyi Laci, aki Párkányban (Sturovo) született a vajtai bibliaiskolában végzett. Az esztergomi gyülekezet pásztorolása mellett Párkány, illetve Szlovákia sorsát is szívén viseli. Küldetésének érzi hirdetni Isten Igéjét az ott élők számára is. Örömünkre szolgál, hogy támogathatjuk a szolgálatát.

_______________________________________________________________


HOL: Golgota Esztergom

LELKIPÁSZTOR: Gyűgyi László


PécsStanzel Balázs és Leah, és négy kislányuk Joelle, Lizzie, Esztie és Layla, Dél-Magyarországon, Pécsett szolgálnak. Balázs 2007-ben lett a Pécsi Golgota Gyülekezet lelkipásztora.

Mind Balázs, mind Leah átélték Isten csodálatos fizikai gyógyítását az életükben. A Vajtai Bibliaiskolában találkoztak. Tudják, hogy az Úr elhívása az életükre az, hogy embereket az Úrhoz vezessenek, hogy életükben gyógyulást és helyreállást tapasztalhassanak meg. Különösen a szívükön viselik az árvákat és a börtönben lévőket Pécsett. Kérünk, imádkozzatok értük, és a Pécsi Golgota Gyülekezetért.

Ha szeretnél rendszeresen hírlevelet kapni Balázstól és Leah-tól, küldj nekik egy emailt.

_______________________________________________________________

HOL: Golgota Gyülekezet Pécs

MIÓTA: 2007

ISTENTISZTELETEK

vasárnap: 08.00, 10.00, 12.00

szerda: 18.00

ELÉRHETŐSÉG

1073 Budapest, Erzsébet krt. 13.
+36-1-3-222-499
budapest [@] golgota.hu

IRODA NYITVA TARTÁS

H–Cs: 10.00–17.00
V: 08.00–14.00